Pohjoinen turva vaihtui lapsen kohtaamiseen kriiseissä

Kristiina Kokljuschkinin ja Riitta Janssonin tie Lapsen kohtaaminen kriiseissä -kurssin johtajiksi on ollut polveileva. Merituuli 2021 -harjoituksen organisaatiossa he ovat olleet viime syksystä lähtien. Alun perin heidän piti toimia Pohjoinen turva -kurssilla kurssivääpeleinä hoitamassa kurssilaisten logiikkaa.

Kristiina Kokljuschkin asuu Helsingissä ja työskentelee IT-alalla. NASTA-henkeen hän tutustui ensimmäistä kertaa neljä vuotta sitten kurssilaisena. Sen jälkeen NASTA-harjoitukset ja MPK:n kurssit ovat tulleet tutuiksi niin kurssilaisena kuin kurssinjohtajana. Vantaalaiseen Riitta Janssoniin Kristiina tutustui NASTA-kurssilla. Riitalla on myös useamman vuoden kokemus eri NASTA-kursseista kurssilaisena. Nyt Riitta on ensimmäistä kertaa organisaatiossa. Kurssin jälkeen yhteydenpito jatkui ja yhteistyö NASTA-harjoitusten kurssien johtajina.

Lapsen kohtaaminen kriiseissä -kurssin johtajana toimii Kristiina Kokljuschkin. Hän pitää hyvänä asiana, että kurssinjohtaja on ollut itse kurssilaisena NASTA-harjoituksessa.

Pohjoisen turvan sijasta lasten kriisejä

Pohjoinen turva -kurssi on uusi kurssi NASTA-harjoitusten kurssivalikoimassa. Se piti järjestää ensimmäisen kerran syksyllä 2020 Vinka-harjoituksessa Tikkakoskella. Tämän kurssin suunnittelu oikeastaan toimi alkusysäyksenä Kristiinan ja Riitan yhteistyölle. Korona-tilanteen takia Vinka-harjoitus jouduttiin perumaan kokonaan. Kristiina ja Riitta olivat mukana Pohjoinen turva -kurssin järjestelyissä myös Merituuli-harjoituksessa, mutta kurssi jouduttiin perumaan, sillä osallistujat olivat Itämeren maista. Lapsen kohtaaminen kriiseissä -kurssilta puuttui kurssinjohtaja ja varajohtaja, joten Kristiina ja Riitta hyppäsivät uusiin rooleihin Merituuli 2021 -harjoituksen organisaatiossa.

”Lapsen kohtaaminen kriiseissä -kurssi toteutetaan normaalisti lähikurssina”, Kristiina kertoo.

”Kurssi on Pelastakaa Lapset järjestön konseptikurssi, joka on mukana Naisten Valmiusliiton  koulutusohjelmassa. Heiltä tulee myös kurssin kouluttajat”, Riitta jatkaa.

Riitta Janssonin taustajärjestö on Sotilaskotiyhdistys. Kristiina Kokljuschkinin kanssa Riitan tie kohtasi NASTA-harjoituksessa, jossa Kristiina oli kurssinjohtajana ja Riitta kurssilaisena. Merituuli 2021 -harjoituksessa Riitta toimii Lapsen kohtaaminen kriiseissä -kurssin varajohtajana.

Etäkurssilla etuja ja haasteita

Kristiina ja Riitta kertovat, että Lapsen kohtaaminen kriiseissä -kurssia ryhdyttiin suunnittelemaan etäkurssiksi jo varhaisessa vaiheessa vuoden vaihteessa.

”On hyvä etu, että kurssinjohtaja on ollut kurssilaisena. Tällöin osaa katsoa kurssin sujuvuutta kurssilaisen näkökulmasta”, Kristiina toteaa. Naisten Valmiusliiton toiminta mahdollistaa nousujohteisuuden kurssilaisesta kurssinjohtajaksi ja/tai kouluttajaksi.

”Kurssilaisten osallistaminen kurssin ohjelmaan on kouluttajien suurin haaste. Normaalin toiminnan sijasta istutaan kotona luurit päässä ja katsotaan kuinka toinen tekee asian. Oli mielenkiintoista nähdä kuinka lauantain aamupäivän kouluttaja toteutti lasten ensiavun etänä, vaikka kokemus kouluttajalle oli uusi.  Saimme hyviä ja konkreettisia vinkkejä muun muassa lapsen ensiavun erityispiirteistä ja kohtaamisen haasteista kriisitilanteissa. ”Kaikkea ei välttämättä pysty tekemään, mutta tee se hyvin minkä voit” oli hyvä arkinen ohje kouluttajalta. ”

”Lauantain ja sunnuntain ohjelmaan sisältyy esimerkiksi lapsen kehitystä ja reaktioita kriisitilanteissa sekä auttajan jaksamista Pelastakaa Lapset ry:n ammattilaisten kouluttamana”, Kristiina jatkaa. Kurssilaisille on toki tarjolla kurssiohjelmassa toimintaa verkon välityksellä. Osallistujat jaetaan tarvittaessa pienempii ryhmiin, joissa keskustellaan ja kehitetään opittavia asioita eteenpäin.

”Etäkurssissa kontaktointi toisiin kurssilaisiin jää vähemmälle. Toisaalta kurssi tarjoaa kurssilaiselle mahdollisuuden yksilöosaamisen kehittämiseen”, Riitta toteaa.

Muina etuina kurssilaisille Kristiina ja Riitta listaavat maantieteellisyyden. Etäkurssille voi tulla mukaan sellaisia ihmisiä, jotka muuten eivät tulisi mukaan pitkien välimatkojen tai muiden syiden takia.

Taina Harmoinen, tiedotusvastaava, Merituuli 2021 -harjoitus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s