Sähköttä selviytymiseen konstit ovat monet

Yllättävien myrskyjen ja pohjoisessa myös tykkylumien aiheuttamat sähkökatkot ovat saaneet yhä useamman naisen kiinnostumaan keinoista, joilla selviytyä pitkän sähkökatkon aikana perheensä ruokahuollosta, lämmöstä ja muista jokapäiväisistä arkisista askareista. Konstit on monet.

72 tuntia on aikakehys, jossa omatoiminen varautuminen helpottaa sekä omaa pärjäämistä että yhteiskunnan auttamispainetta. Pitkittyvä sähkökatkos on kaikkien arkeen vaikuttava tilanne, johon kannattaa varautua ennakkoon myös kotitalouksissa.

Selviytyminen sähköttä -kurssilla kerrattiin käytännön taitoja, joiden avulla arjesta voi selviytyä omavaraisesti useamman vuorokauden kestävän sähkökatkon aikana. Opetuksessa tutustuttiin muun muassa erilaisiin riskeihin, toimintaan sähkökatkoksissa, kodin turvallisuuteen ja kotivaraan.

Jokainen voi oppia nopeasti varautumisen ja turvallisuuden perustaidot.

Sähkökatkon aikana voit tarvita esimerkiksi seuraavia tarvikkeita, joita on hyvä hankkia kotiin jo etukäteen: paristoilla toimiva valaisin; taskulamppu, otsalamppu, kynttilöitä, tuikkuja ja tulitikkuja.

Hanki kotiin paristokäyttöinen radio, paristoja radiota ja taskulamppuja varten, varasulakkeita ja laturi, jolla voit ladata matkapuhelimen akun ilman sähköä. Polttopuita tarvitaan, jos kotona on puulämmitteisiä tulisijoja. Jos sähkön tarve kiinteistössä on kriittinen, kannattaa hankkia oma aggregaatti. Ruokahuoltoa varten tarvitset elintarvikelaatuisia kanistereja ja kannellisia astioita vedenjakelun häiriön varalta. Varaa myös pieni summa käteistä rahaa ja makuupusseja. Lääkekaappiin kannattaa hankkia kuume- ja särkylääkkeitä, laastareita ja sidetarpeita sekä muita tarvittavia henkilökohtaisia lääkkeitä. Jääkaappiin puolestaan kannattaa varata muutaman päivän varasto ruokaa.

Kotivara tarkoittaa, että kotiin hankitaan ruokaa ja muita päivittäistarvikkeita hieman yli päivittäisen tarpeen, ja lisäksi muutamia kaiken varalta tarvittavia tarvikkeita. Kotivaran pitäisi riittää vähintään kolmeksi päiväksi, mielellään viikoksi. Nykyaikainen kotivara ei ole erillinen ruokavarasto, vaan normaalissa kierrossa olevia tuotteita, joita täydennetään sitä mukaa kun niitä käytetään. Näin elintarvikkeet pysyvät tuoreina ja tavarat käyttökelpoisina.

Aggregaatin käyttöä opettelemassa

Sähkökatkoksen aikana ei pidä turhaan soittaa hätänumeroon 112 tiedustellaksesi kiireettömiä asioita, esimerkiksi sähkökatkon kestoa. Häiriötilanteessa tiedustelut ja ilmoitukset häiriöistä tulee soittaa sähköyhtiölle vikapalvelunumeroon. Tietoa löytyy myös sähköyhtiöiden verkkosivuilta. Talleta oman sähkölaitoksesi vikapalvelunumero kännykkäsi jo hyvän sään aikana.

Jos puhelut ruuhkautuvat tai nettisivut eivät toimi, voit kuunnella radiossa luettavat viranomaistiedotteet ja paikallisuutiset pattereilla toimivasta radiosta tai autoradiosta. TV-ohjelmia voi seurata myös matkapuhelimella tai tietokoneella.

Teksti: Terttu Niemelä

Kuva: Pilvi Vihanta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s