Informaatiovaikuttaminen on arkea

Teksti ja kuva: Tea Lindroos

Informaatiovaikuttamisen kurssilla tutustuttiin informaatiovaikuttamisen eri muotoihin, informaatiosotaan ja propagandalta suojautumiseen. Kurssilla päästiin myös käymään kuvitteellista informaatiosotaa harjoituksessa, joka avasi näkemään virallisen viestinnän vaikeuden huhujen, trollien ja resonaattorien hämmentäessä soppaa.

Myös Suomi on informaatiovaikuttamisen kohteena eikä turvallisuuden todellisuus ole enää sama kuin ennen. Medialukutaidon merkitys korostuu näinä aikoina ja tulevaisuudessa yhä vahvemmin.

Kun omiin silmiin ei voi enää luottaa

“Valhe ehtii matkustaa puoli maapalloa, kun totuus vasta panee kenkiä jalkaansa”, on Mark Twain kuulemma sanonut. Kuten kouluttaja Hanna Visala valeuutisia käsitelleessä esityksessään totesi, tänään kyse on enää sekunneista. Faktantarkistus vie aikaa, on usein hidasta ja vaativaa työtä. Kaikki eivät sitä vaivaa jaksa nähdä, vaan esim. jakavat tarkistamatta uskomattomiltakin kuulostavia uutisia eteenpäin.

Valeuutisten suosio on jopa suurempaa kuin esim. ammattimedioiden tekemillä poliittisilla uutisilla. Tyypillistä niille on, että ajankohtaisuus ja tunteet sekoittuvat. Tähän asti valeuutiset ovat olleet pääasiassa tekstiä ja kuvia, mutta myös ääntä ja liikkuvaa kuvaa voi jo manipuloida. Feikkisivustolta someen jaettu uutinen on lisäksi usein hyvin aidon näköinen.

Kun uutisointi vielä on tänä päivänä lähes reaaliaikaista, on uutisvirrasta  vaikea erottaa mikä oli se alkuperäinen uutinen. Kuvia on hyvin helppo muokata ja manipuloida ja siksi isotkin mediatalot ovat haksahtaneet käyttämään vahingossa valekuvia.

Aktiiviset kurssilaiset kuuntelivat keskittyneesti ja esittivät runsaasti kysymyksiä. Ajankohtainen aihe herätti paljon keskustelua.

Mihin siis voi luottaa?

Mieti, ennen kuin jaat. Tarkista lähde. Älä levitä kenenkään yksityiselämää koskevia tai loukkaavia tietoja. Kyseenalaista myös omat ennakkoluulosi. Helpommin tulee jakaneeksi tarkistamatta asioita, jotka tukevat omia käsityksiämme asioista. Koko kurssin kaikissa teemoissa tuntuivat toistuvan nämä samat perusasiat.

Lopuksi Hanna halusi muistuttaa, ettei pelolle pidä antaa valtaa. “Järki käteen. Aina ei takana ole mikään vaarallinen taho. Suurin osa yleistä hämmennystä lietsovista on valeprofiileja.” Vanhaan ei kuitenkaan voi enää palata, joten meidän pitää oppia sen sijaan suodattamaan. Ihan jokaisen kannattaa iästä riippumatta opetella medialukutaitoja. Ja talonpoikaisjärjellä pääsee jo pitkälle.

IMG_20180421_183238~3

Varakurssinjohtaja Jaana Lähteenmäki, kouluttaja Hanna Visala ja kurssinjohtaja Merja Pohjankoski.

 

Jätä kommentti