Persoona peliin media- ja videoesiintymisessä

Merituuli 2021 -harjoituksen Viestintä-kurssilla lauantaina aamusta sukellettiin esiintymiseen videolla ja mediassa. Kurssin pääkouluttaja Katleena Kortesuo korostaa, että esiintymisessä meidän tärkein työkalu on oma persoona. ”Ole stressitön, avoin, luonnollinen”, Katleena kehottaa. Mitä muuta esiintymisessä pitäisi huomioida? Tässä on koottuna muutama tärppi. Lisäoppiin kannattaa tulla kurssille.

Persoonan ohessa katse on tärkeä osa esiintymistä. Näin etäesiintymisten aikaan moni miettii, että mihin tuijottaisi puhuessaan. Katsonko läppärin kameran mustaa pistettä vai toiselta näytöltä esitykseni muistiinpanoja?

”Etätilaisuuksiin kannattaa tietokone nostaa sen verran korkealle, että kamera tulee kutakuinkin silmien korkeudelle”, Katleena Kortesuo vinkkaa. Tällöin puhuja on hyvällä korkeudelle kameran edessä. Korona-aikaan monet mediahaastattelut tehdään etätoteutuksella ja käytäntö todennäköisesti jää yhdeksi toimintamalliksi tulevaisuudessakin. Aika usein näkee haastatteluista, että tietokone on pöydällä alempana kuin puhuja. Haastateltava ei ehkä tätä huomaa, mutta katsojille kuvakulma saattaa olla epämiellyttävä seurata.

Merituuli 2021 -harjoituksen viestintäkurssin pääkouluttaja Katleena Kortesuo on vankka viestinnän ammattilainen, joka on erikoistunut kriisiviestintään. Kuva: Jarno Lindholm

Näin kuntavaalien aikaan monella ehdokkaalla on edessään vaalivideon teko. Vaalivideolla Katleena Kortesuo kehottaa katsomaan suoraan kameraan ja puhumaan videon katselijalle. Jos tilanteessa on mukana haastattelija, niin silloin katsotaan haastattelijaa. Hartialinjan voi kääntää puoliksi kameran ja haastattelijan väliin, jotta kamera ei välitä haastateltavasta sivukuvaa.

”Tilaisuudessa on monesti useampi haastateltava samaan aikaan. Tällöin kannattaa niidenkin, jotka eivät juuri ole haastattelun ja kuvauksen keskipisteenä, katsella puhujia eikä tuijotella vaikkapa kattoon. Katseen harhailu välittää varsin negatiivisen viestin henkilöstä”, Katleena Kortesuo toteaa.

Mihin kädet ja jalat?

Katleena Kortesuo vinkkaa seisomaan noin hartian levyisessä asennossa jalkaterät suoraan eteenpäin.

”Ryhti kannattaa pitää hyvänä, sillä se tuo pituutta ja pitkiä ihmisiä pidetään uskottavina. Minäkin laitan korkokengät jalkaan, jotta olen esiintyessäni vähän pidempi”, Katleena Kortesuo toteaa.

Käsien liikehdintää ja muuhunkin liikkumiseen esityksen aikana vaikuttaa estradi, jolla esiinnytään. Etätilaisuuksissa kannattaa esityksen aikana kamera rajata kutakuinkin passikuvan kokoon. Tällöin käsien liikkeitä ei näy kamerassa, joten ne on hyvä pitää paikoillaan tai liikkeet voivat olla pieniä, rintalastan korkeudella tehtäviä. Katleena Kortesuo vinkkaa, että kannattaa pysyä esiintymisessään muutenkin paikoillaan eikä esimerkiksi heilutella tuoliaan, koska esiintyjän liike rasittaa kuulijaa.

Suuremmilla estradeilla, kuten esiintymislavoilla, Katleena sen sijaan kehottaa ottamaan lavan haltuun ja lähestymään kuulijoita puheen aikana lavan eri kohdista reunoilta. Jos persoonaan kuuluu laajat käden liikkeet, niin isolla lavalla ne ovat paikallaan.

Tunnista toimittajan tekniikat

Katleena Kortesuo kertoi toimittajien neljästä tekniikasta, jotka on hyvä tunnistaa. Ladattuun kysymykseen, kuten ”Oletko lakannut ajamasta humalassa”, Katleena kehottaa vastaamaan ohi, koska kysymykseen ei yksikertaisesti voi vastata.

Niin sanottuun vaitioloon eli toimittajan odottaessa mikrofonin kanssa lisää kommenttejasi kannattaa vaikkapa hymyillä toimittajalle lisäkommentoinnin sijaan.  ”Trust me” –käytökseen ja painostukseen Katleenan vinkkinä on, että älä luota äläkä alistu painostukseen.

Katleena Kortesuo on toiminut Naisten Valmiusliiton monissa viestintäkoulutuksissa asiantuntijana ja kouluttajana. Hänelle on myönnetty Naisten Valmiusliiton standaardi, jonka Hämeen alueneuvottelukunnan puheenjohtaja Pirkko Lokinperä ojensi Katleena Kortesuolle viestintäkurssin alkajaisiksi. Kuva: Hanna Heikkilä

Miten Viestintä-kurssi sujuu etänä?

Viestintä-kurssi onnistuu etänä todella mainiosti. Katleena Kortesuo piti esiintymistä käsittelevän luennon sujuvasti ilman mitään erillistä ruudulla näytettävää esitystä. Hän oli tiiviisti läsnä kurssilaisille koko koulutuksen ajan. Katleena toi esille luennollaan, ettei kannata linnoittautua esimerkiksi puhujapöntön taakse, vaan rohkeasti astua lähemmäs kuulijoita ja olla läsnä.

Läsnäolo ja vuorovaikutteisuus konkretisoitui luennon aikana muun muassa sillä, että Zoom-sovelluksen keskustelupalsta oli koko ajan käytössä ja Katleena poimi sieltä sujuvasti kurssilaisten kysymykset osaksi esitystään.

Merituuli 2021 harjoituksen Viestintä-kurssin kurssinjohtajana toimii Katja Koukkula. Viestinnän organisaatio johtotiimin ”päämaja” oli harjoituksen ajan Business Park Parkki -toimistohotellissa Hämeenlinnassa Kuva: Hanna Heikkilä

Kurssin sujuvuutta auttaa kurssinjohtajien ja pääkouluttajan tiivis yhteistyö. Viestintä-kurssin kurssinjohtajana toimii Katja Koukkula ja varakurssinjohtajana Hanna Heikkilä. Katleena Kortesuo on viestintäkurssin pääkouluttaja. Katleena ei toki kaikkia koulutuksia hoida itse, vaan kurssilla on vierailevina kouluttajina oman alansa asiantuntijoita.

Viestinä-kurssin varajohtaja Hanna Heikkilä rakkaan harrastuksensa neulomisen parissa kurssin johtamisen lomassa. Kuva: Katja Koukkula

Taina Harmoinen, tiedotusvastaava, Merituuli 2021 -harjoitus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s