Naisten Valmiusliiton pääsihteerin puhe Merituuli 2021 –harjoituksen päättäjäisissä

Hyvät kurssilaiset, kouluttajat ja harjoituksen organisaatio sekä yhteistyökumppanit!

”Upeaa, Erittäin hyvä luento, Harmillista vaan, ettei kurssia pystytty järjestämään normaalisti. Innolla mukana, loistavaa porukkaa, aktiivista keskustelua, Huikeita kouluttajia, korkeatasoisia luentoja, kaikki on toiminut loistavasti,” 

– tässä joitakin kommentteja eiliseltä niin kurssilaisilta kuin organisaatioltakin.

Naisten Valmiusliiton pääsihteeri Kaarina Suhonen. Kuva: Miia Rantanen-Kiviharju

Naisten Valmiusliiton 45. valmiusharjoitus toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa etänä, mutta johdetusti Haminan Reserviupseerikoululta. Vaikka harjoitus toteutettiin uudella tavalla, niin harjoituksen tavoite on pysynyt samana: Kehittää naisten turvallisuuteen ja varautumiseen liittyviä valmiuksia koulutuksen kautta sekä mahdollisuuksia toimia häiriö- ja poikkeusoloissa.

On todettu, että omien turvallisuustaitojen vahvistaminen lisää myös omaa turvallisuuden tunnetta. Toivon, että olette saaneet kursseilta tietoa siitä, miten ennaltaehkäistä ja tunnistaa vaaratilanteita sekä toimia niitä kohdatessa. Kannustan ylläpitämään myös osaamistanne tämän jälkeenkin ja olemaan aktiivisia turvallisuusasioissa.

Harjoitukseen kokonaisvahvuus on ollut tänä viikonloppuna 89-93 henkilöä. Tilastokyselyn perusteella eniten osallistujia on tullut harjoitukseen Uudeltamaalta, ainoastaan Kainuusta ei ollut yhtään osallistujaa tällä kertaa.  Suurin ikäryhmä on ollut 40-59 -vuotiaat, mutta muuten ikähaitari on ollut hyvinkin laaja. Järjestöön kuulumattomia osallistujista on 27 %. Naisten Valmiusliiton keskeinen viesti onkin, että turvallisuustaidot kuuluvat kaikille naisille.

Hyvät kurssilaiset!

Merituuli -harjoitus lähenee loppuaan. Toivon, että tässäkin harjoituksessa on ollut läsnä NASTA-henki. Yhdessä oppiminen, oman henkisen kriisinkestävyyden vahvistuminen ja tekemisen riemu, vaikka toimintaympäristö on ollut erilainen. Etäyhteys on ollut nyt ainoa tapa varmistaa kurssiturvallisuus, mikä on meille arvokas asia.

Syksyllä on tavoitteena päästä jälleen toteuttamaan lähiopetuksena PikkuNASTA- ja  NASTA -harjoitus entiseen malliin. PikkuNASTA Savotar toteutetaan 15.-17.8. Mikkelissä ja NASTA Friski Kauhavalla 17.-19.9.2021. Kurssit näkyvät tarkemmin liiton kotisivuilla.

Harjoituksen organisaatiolle haluan lausua parhaimmat kiitokset hyvin tehdystä työstä. On ollut mielenkiintoista ja antoisaa kulkea vierellänne harjoituksen suunnittelusta aina tähän viikonlopun toteutukseen asti. Etenkin kurssinjohtajat ovat osoittaneet vahvaa paineensietokykyä ja joustavuutta monissa muutoksissa. Olette kaikki tukeneet ja sparranneet toisianne haasteista huolimatta. Uskon, että harjoituksen valmistelu ja toteutus on opettanut teille paljon johtamisesta ja viestinnän merkityksestä isossa kokonaisuudessa.

Mikään harjoitus ei kuitenkaan synny yksin, vaan siihen tarvitaan yhteistyökumppaneita; eri alojen asiantuntijoita ja viranomaisia, jäsenjärjestöjen upeita ja osaavia vapaaehtoisia, Maanpuolustuskoulutusyhdistystä ja Puolustusvoimia. Yhteistyö on ollut se suuri voimia, jolla olemme onnistuneet  tässä. Kiitos teille kaikille!

Erityisesti haluan kiittää MPK:n koulutuspäällikkö Mika Ramua sekä Maasotakoulun komendantti Samuli Kontista ja yhteysupseeri Timo Lehtistä. Nämä miehet ovat ennakoineet ja ymmärtäneet toiveemme koulutuksen järjestelyissä. Toivon, että välitätte kiitoksemme myös Reserviupseerikoulun johdolle vieraanvaraisuudesta.

Lopuksi toivotan kaikille turvallista kevättä. Pitäkää huolta itsestänne, sillä voidakseen auttaa muita, on huolehdittava myös itsestä!

Kaarina Suhonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s