Katseet kohti syksyä – Friski 17.–19.9.2021 Kauhavalla

Merituuli 2021 -harjoitus on onnellisesti ohi. Harjoitus toteutettiin kokonaan etäkursseina. Kaipaus lähikoulutukseen on suuri kaikilla NASTA-faneilla, joten toiveet syksyn Friski-harjoituksen onnistumiseen lähikurssein ovat korkealla. Nämä toiveet jakaa myös Friski-harjoituksen johtaja Maria Luodes, joka toivottaa kurssilaiset tervetulleiksi syyskuussa Etelä-Pohjanmaalle.

Friski-harjoitus järjestetään 17.–19.9.2021 LSK Business Parkissa Kauhavalla. Harjoituksen johtaja Maria Luodes kertoo, että tämän paikannimen taakse kätkeytyy entisen Kauhavan ilmasotakoulun alue. Ilmasotakoulu lakkautettiin vuonna 2014.

”Meillä on täällä kolme maakuntaa: Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa, mutta ei ole omaa varuskuntaa. Kauhava on suhteellisen keskellä aluetta, joten se valikoitui harjoituksen järjestämispaikaksi”, Maria Luodes kertoo.

Organisaatio kasassa

Friski-harjoituksen järjestelyt alkoivat syksyllä 2019 Vaasan alueneuvottelukunnan päättäessä harjoituksen järjestämisestä. Maria Luodes teki tunnusteluja asiaan jo aiemmin. Hän toimii alueneuvottelukunnan koulutusvastaavana ja valittiin myöhemmin liiton toimesta harjoituksen johtajaksi.

”Olen ollut melkein kaikissa NASTA-harjoituksissa mukana vuodesta 2013 lähtien joko kurssilaisena tai organisaatiossa”, Maria Luodes kertoo. Hänellä on kokemusta NASTA-harjoituksista, mutta alueella kokemus on aika vähäistä, sillä edellinen NASTA-harjoitus järjestettiin Vaasan alueneuvottelukunnan alueella vuonna 2009.

”Meillä organisaation haasteena on vähän ehkä noviisius, mutta halua löytyy. Tärkeää on, ettei organisaatiossa ole kitkoja. Jokainen päällikkö on saanut koota itse oman tiimiinsä”, Maria toteaa ja kertoo organisaation olevan hyvin kasassa. Friski-harjoituksen koulutuspäällikkö on ollut ottamassa oppia PikkuNASTA Huovitar -harjoituksessa ja nyt järjestetyssä Merituuli 2021 -harjoituksessa.

Friski-harjoituksen johtaja Maria Luodes korostaa, että on etuoikeus päästä kouluttautumaan tällaisen valtakunnallisen ison NASTA-harjoituksen johtamiseen. ”Se on työelämässä tavallisena rivitekijänä olevalle iso asia ja harjoituksesta saa johtamiseen ja organisointiin arvokasta kokemusta”, Maria Luodes toteaa.

Tarjolla kymmenen kurssia

Friski-harjoituksessa tarjolla on kymmenen kurssia, joista yksi on organisaation kurssi. Kurssitarjonnasta erikoisuutena voisi nostaa esille Väestönsuojelun perusteet -kurssin. Maria Luodes kertoo kurssin tulleen Friskin kurssivalikoimaan, kun koulutuspäällikkö on erittäin kiinnostunut väestönsuojeluasioista.

”Tavoitteena on järjestää kurssit livenä. Uskoisin, että ne saadaan hyvin täyteen, sillä pitkään aikaan kukaan ei ole päässyt mihinkään”, Maria toteaa.

”Korona varmasti näkyy syksyn harjoituksen järjestelyissä ja varotoimia noudatetaan koko harjoituksen ajan sen hetkisen ohjeistuksen mukaisesti”, Maria Luodes toteaa. Maria on seurannut aitiopaikalta korona-tilanteen kehittymistä, sillä hän toimii sairaalahuoltajana Seinäjoen keskussairaalassa. Tällä hetkellä harjoituksen suunnittelu etenee niin, että kurssilaiset pääsisivät kokemaan harjoituksen Kauhavalla paikan päällä.

”Tämä on poikkeustilan kouluttautumista joka tapauksessa. Me menemme kansallisten ja alueellistenohjeiden mukaan. Onneksi itse ei tarvitse päättää harjoituksen järjestämisestä, vaan Naisten Valmiusliitto ja MPK päättävät asian. Naisten Valmiusliiton pääsihteerin siiven alla on turvallista olla”, Maria Luodes toteaa.

Taina Harmoinen, tiedotusvastaava, Merituuli 2021 -harjoitus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s