Väkivalta raaistunut ja turvattomuus lisääntynyt

Hiljattaiset rankat kouluväkivaltatapaukset Vantaalla puhuvat turvallisuuskouluttaja Pekka Savolaisen mielestä karua kieltään. -Väkivalta on raaistunut. Lähes allapäin hän sanoo tietävänsä myös syyn. -Monet lapset elävät tuuliajolla, kun vanhemmat eivät joko kykene tai omien kiireidensä vuoksi jaksa huolehtia heistä. Lasten elämän täyttävät ruutuaika eri välineissä, heiltä puuttuvat harrastukset, kaverit ja aikuisen läsnäolo.

Savolainen tietää mistä puhuu. Hän on kiertänyt oppilaitoksissa luennoimassa turvallisuudesta vuodesta 1983 ja jutellut paljon lasten ja nuorten kanssa.

-Liian monen lapsen elämä on vailla haaveita, tulevaisuus näköalatonta ja turvatonta. 

Siksi hän vetoaa vanhempiin ja muihin aikuisiin: antakaa aikaa perheelle, viettäkää aikaa yhdessä ja suunnitelkaa tulevaa aluksi vaikka vain viikon päähän. Olkaa aidosti kiinnostuneita, missä lapset liikkuvat ja kenen kanssa. Lapset tarvitsevat ehdottomasti kotiintuloajat.

-Tämän kummempaa se ei vaadi. Mutta juuri tuo tavallinen elämä tuntuu olevan aikuisiltakin hukassa, hän lataa.

Savolaisen mielestä on surullista, miten maailma on mennyt tähän. Se alkoi jo 90-luvun lamavuosina ja vain kiihtyy. Nyt olisi korkea aika ryhtiliikkeeseen kasvatusasioissa ja syytä jopa palata ajassa taaksepäin.

-Ennenkin painittiin ja nahisteltiin, mutta ketään ei sentään potkittu kun “tappelupukari” oli saatu kenttään. Nyt nahistelu on muuttunut väkivallaksi ja yhä raaemmaksi.

Huumeiden käyttö on karannut käsistä, sillä neuloja löytyy pientenkin koulujen vessoista. Kun ennen huolta ja pelkoa aiheuttivat alkoholiongelmaiset, on heidän tilalleen tulleet arvaamattomasti käyttäytyvät huumehörhöt. 

Turvallisuus merkitsee lapselle ja nuorelle eniten kodin turvaa, sitä että on joku joka huolehtii ja kaveri, jolle puhua, jakaa ilot ja surut. Vanhempien tehtävänä on luoda lapsiin tulevaisuuden valoa, toveikkuutta ja valaa uskoa itseensä.

Itsepuolustustaidot ovat Savolaisen mielestä kansalaistaitoja, joita tulisi opettaa jokaiselle jo koulussa viimeistään toisella asteella.

Teksti ja kuva: Terttu Niemelä

Turvallisuuskouluttaja Pekka Savolainen on murheellinen lasten turvattomuudesta. Lapselle ja nuorelle turvallisuus merkitsee kodin turvaa, hän sanoo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s