Mönkkärikärpänen puraisi

Ennakkoajatukseni mönkijällä ajamisesta muuttui täysin, kuvailee jyväskyläläinen Pirkko Koskela Mönkijän käyttö ja maastoajotaidot -kurssin tuntemuksiaan.

-Luulin, että mönkkärillä ajo on vain rälläämistä ja leikkimistä ja lisäksi vaarallista. Näinhän ei ole. Asia valkeni heti ensimmäisten ajokierrosten aikana, hän jatkaa.

Koskela kertoo huomanneensa, kuinka paljon omaa fysiikkaa joutuu ajaessa käyttämään, puhumattakaan jos mönkijä juuttuu maastossa kiinni. 

Pirkko Koskelan käsitys mönkijällä ajosta muuttui kurssin aikana. Yllättävää oli jopa se, että pitää olla riittävästi vaatetta, koska ajaessa käy vinkka.

Irrottamista hän pääsi kokeilemaan mönkijän tartuttua kiinni maassa olleen puun päälle. Mönkijä nostettiin vinssaamalla ylös. Ajopelin eteen laitettiin tukki vinssiksi, jota “vänkäri” työnsi kuljettajan peruuttaessa mönkijää esteestä pois. Pinteestä pääsyyn tarvittiin kaksi henkilöä.

Muitakin onnettomuuksia varten on saatu opetusta ja tuntumaa ajoon niin, että osaa toimia yllättävässä tilanteessa, Koskela kiittää ja myöntää mönkkärikärpäsen puraisseen. 

Teresa Salonen mönkijän ”puikoissa”. Heidi Björman Järvenpäästä ja kurssin varajohtaja Janita Kaikkonen seuraavat tilannetta.

Kurssilla opittiin paitsi turvallista ajamista maastossa, mönkijän hallintalaitteet, kuljettajan vastuut ja velvollisuudet sekä perehdyttiin maastoliikennelakiin. Rastikoulutuksessa aiheina olivat ensiapu onnettomuustilanteessa ja suunnistuksen perusteet. 

Lisäksi tehtiin mönkijän päivittäiset tarkoitus- ja huoltotoimenpiteet, kuten renkaiden ilmanpaineet ja tankattiin “Veijo Essolla”.

Mönkijällä ajo on ollut äänekoskelaiselle Teresa Saloselle itsensä ylittämistä. Keski-Suomen alueneuvoittelukunnan tiedottajana ja koulutusvastaavana toimiva Salonen nousi kurssilla ensi kertaa mönkijän rattiin.

Mönkijöillä ajettiin aluksi jonossa turvallisuussyistä. Kouluttaja Timo Lämsä näyttää kädellä takana oleville lähtöluvan.

-Kurssi on ollut  itsensä ylittämistä. On ollut sopivasti haasteellisia tehtäviä, mahtava tunnelma ja hieno sää koko kurssin ajan.

Mieluisia ovat myös leirikokemus telttayöpymisineen ja uudet tuttavuudet eri puolilta maata.

Kurssin johtaja Ulla Rontti iloitsee, että kurssilaiset tulivat intoa puhkuen ja kertoivat kokemuksiaan itsensä ylittämisestä.

-Kaikilla oli tervettä kunnioitusta järeää ajopeliä kohtaan. Kurssilaisista oli kolmasosa sellaisia, jotka eivät juurikaan olleet ajaneet mönkijällä. Osalla taas oli motoristitaustaa.

“Vauhtia ja vaarallisia” tilanteitakin riitti, mutta yhtään vakavaa tilannetta ei tapahtunut, Rontti summaa viikonlopun.

Teksti ja kuvat: Terttu Niemelä

Jätä kommentti