Historian havinaa Savotar 2020 -harjoituksen tilalla

Elämme tällä hetkellä historiallista aikaa. Koronakriisi ja sen vaikutukset tullaan muistamaan ja kirjoittamaan monien eri alojen historiaan. Naisten Valmiusliiton ja Etelä-Savon alueneuvottelukunnan historiassa kevät 2020 muistetaan peruuntuneesta Savotar 2020 -harjoituksesta.

Ensimmäinen naisten valmiusharjoitus Mikkelissä

Kokosin tietoja Etelä-Savon alueneuvottelukunnan 20-vuotishistoriikkiin vuonna 2017. Tehtävä oli mielenkiintoinen, sillä tunnollisten alueneuvottelukunnan toimijoiden muhkea leikekirja ja monta albumia valokuvia sekä säntilliset toimintakertomukset valottivat oivallisesti alueneuvottelukunnan toimintaa. Mielenkiintoista oli todeta, että Mikkelissä järjestettiin ensimmäinen naisten valtakunnallinen valmiusharjoitus Mikkeli98 lokakuun alussa 1998. Järjestelyvastuu Mikkeli98-valmiusharjoituksesta oli Mikkelin, Kuopion ja Keski-Suomen alueneuvottelukunnilla. Tätä harjoitusta pidettiin alansa suurimpana ja kauneimpana, mitä Suomessa oli sotien jälkeen puolustusvoimien tuella järjestetty. Koulutukseen osallistui yli 300 naista eri puolilta Suomea.

Oppia ja uusia ystäviä

Savotar 2020 -harjoituksen järjestelyissä oli mukana lähdes 50 naista ja MPK:n ja Karjalan Prikaatin puolelta myös muutama mies. Osa naisista työskenteli harjoituksen suunnittelutehtävissä jo vuoden 2018 syksystä lähtien, valtaosa oli JohdaNASTA-kurssin viikonloppukoulutuksissa syyskuussa ja helmikuussa. Saimme upeaa oppia johtamisesta ja vielä mahtavampaa oli tutustua uusiin arjen turvallisuus- ja varautumistaidoista kiinnostuneisiin naisiin.

Savotar 2020 –harjoituksen organisaatio toivottaa kaikille hyvää kevättä ja kesää.

Savotar 2020 -harjoituksen suunnittelu oli maaliskuussa 12. päivänä jo loppusuoralla, kun päätös harjoituksen perumisesta tehtiin. Vallitsevassa tilanteessa se oli ainoa oikea päätös. Harjoituksen kurssit olivat täynnä, joten peruminen heijastui myös noin 300 kurssilaisen elämään.

Savotar 2020 -harjoituksen logossa on puu. Jokainen voi tehdä viikonloppuna mielikuvamatkan harjoitukseen vaikkapa kävelylenkillä metsässä ja imeä itseensä voimaa ja mielenrauhaa – ehkä jopa halata puuta, kun ihmisten halaaminen ei nyt ole sallittua.

Vuoden 1998 harjoitukseen oli järjestetty tulikokeeksi ratapihaonnettomuus. Savotar 2020 -harjoitukseen olimme suunnitelleet kaikenlaista ”kivaa tekemistä”, jotka jäivät nyt odottamaan uusia harjoituksia ja tekijöitä. Savotar 2020 -harjoitus hiljenee, mutta kenties ei aivan lopullisesti. Nyt suuntaamme katseet syksyyn ja Vinka-harjoitukseen.

Taina Harmoinen

viestintävastaava, Savotar 2020 -harjoitus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s