Pääsihteeri Kaarina Suhosen puhe

Hyvät kurssilaiset, 

Naisten Valmiusliiton 44. NASTA -harjoitus Pihlaja 2019 alkaa olla loppusuoralla, sillä enää on jäljellä palautekeskustelut, varusteiden luovutus ja ruokailu. Toivon, että viikonloppu on ollut teille antoisa ja pihlajaon tarjonnut runsaasti satoa – marjoja, jotka ovat sisältäneet uuden oppimista ja vanhan kertaamista sekä itsensä haastamista ja uusia ystäviä. 

Pääsin viikonloppuna vähän kiertämään kursseja ja sen kokemuksen perusteella kaikissa oltiin hyvin keskittyneitä koulutukseen. Kursseilta välittyi ”hyvä pöhinä” ja iloinen tunnelma, omia kurssihuutojakin kuului niin meren rannalta kuin koulutuspaikkojen edustalta. Itselleni vaikuttava kokemus jäi myös iltahartaudesta meren rannalla ”Helsingin kaupungin valojen loistaessa alttaritauluna ” lainaten sotilaspastori Kaakisen sanoja.

Keräsimme teiltä nimettöminä tilastotietoja harjoituksen alussa. Niistä saimme tietoa, että eniten osallistujia on tullut Uudeltamaalta, 87 %. Kauimmaiset kurssilaiset ovat tulleet kuitenkin Virosta ja heitä on mukana yhteensä kahdeksan henkilöä. He ovat osallistuneet kuudelle eri kurssille ja toivottavasti näemme heitä jatkossakin täällä Suomessa NASTA-kurssilla.

Harjoituksessa kokonaisvahvuus on ollut suurimmillaan 362, joista kurssilaisia 271 ja Kouluttajia 38. Varsin mittava joukko eri tehtävissä oppimassa uutta. Vastaavasti organisaation kurssilla JohdaNASTA on ollut mukana 33 kurssilaista. Harjoituksen johto ja organisaatio ovat muodostuneet pääosin jäsenjärjestöjen vapaaehtoisista. Harjoituksen organisaatiolle tämä on nimenomaan ison joukon johtamiskoulutusta, jota harva pääsee muuten kokemaan. Taito on tärkeä, kun tarvitaan tositilanteessa vapaaehtoisia viranomaisten avuksi.

Harjoituksen organisaatiollehaluan lausuakin parhaimmat kiitokset hyvin tehdystä työstä. On ollut mielenkiintoista ja antoisaa kulkea vierellänne harjoituksen suunnittelusta aina tähän viikonlopun toteutukseen asti. Suunnitteluvaiheessa ja paikan päällä on ollut ”ratkaistavana monia haasteita”, sillä jo koulutustilojen organisointi ja majoitustilojen järjestelyt ovat vaatineet huolellista suunnittelua. Vastaavasti kurssinjohtajat ovat rekrytoineet loistavia kouluttajia ja valmistelleet alusta loppuun nämä kurssit. Jokaista henkilöä kuljettajasta johtajiin on tarvittu, jotta tällainen kokonaisuus saatu toteutettu. Lämmin kiitos Teille kaikille!

Mikään harjoitusei kuitenkaan synny yksin, vaan tähän on tarvittu yhteistyökumppaneita; eri alojen asiantuntijoita ja viranomaisia, jäsenjärjestöjen upeita ja osaavia vapaaehtoisia, Maanpuolustuskoulutusyhdistystä ja Puolustusvoimia. Yhteistyö on se suuri voimia, jolla onnistumme tässä. Suomessa on ns. kokonaisturvallisuuden toimintamalli, minkä toimivuus on testattu tänä viikonloppuna. Emme aina osaa arvostaa sitä itse, mutta sitä tullaan katsomaan myös muista maista. Yhteistyö on sujunut kaikkien kanssa joustavasti ja hyvin. Erityiskiitos vielä koulutuspäällikkö Juha Suvisaarelle (MPK) ja yhteysupseeri Petri Ylä-Mellalle (KAARTJR) arvokkaasta käytännöntuesta sekä kapellimestari Heino Koistiselle (Etelä-Suomen maanpuolustussoittokunta) upeasta musiikista!

Hyvät kurssilaiset!

Pihlaja -harjoitus lähenee loppuaan ja on aika arvioida oppimaansa ja kokemustaan kurssin onnistumisesta. Pyydämmekin teiltä tänään tärkeää palautetta niin onnistumisesta kuin kehittämiskohteista, jotta voimme kehittyä ja vastata koulutuksellisiin tarpeisiin mahdollisimman hyvin myös tulevaisuudessa. Toivon, että olette saaneet myös uusia ystäviä ja verkostoituneet, kokeneet jotakin ihan uutta sekä joutuneet omalta mukavuusalueeltanne ulos.

Mahdollisesti nähdään tulevissa NASTA – ja PikkuNASTA – harjoituksissa. Ensi vuonna NASTA -harjoitukset järjestetään Vekaranjärvellä ja Tikkakoskella. Keväällä on Savotar 2020 24.-26.4 ja syksyllä Vinka 2020 28.-30.8.

Muistakaa harjoituksen johtajat sanat Pihlajasta, taipuu vaan ei taivu ja kestää tuulta ja tuiskua.

Toivotan koko organisaation puolesta kaikille turvallista syksyä ja pitäkää huolta itsestänne! 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s