”Suomalaisten pitää osata toimia neljänä eri vuodenaikana”

Täällä Lapissa on kahdeksan vuodenaikaa. Parhaillaan elämme kevään ensimmäistä vaihetta, hankikantokevättä.  Ilmassa on voimakkaasti kevään enteitä ja pohjoisen ihmisten mielissä jäidenlähtökevään odotus. Auringon kaari taivaalla pitenee päivä päivältä kohti valoisia kevät- ja kesäöitä.

Antti Tölli korosti päätöspuheessaan, että meidän suomalaisten pitää osata toimia neljänä eri vuodenaikana

Edellinen talviharjoitus, Hanki, pidettiin Rovaniemellä 2010. Naisten valmiusliiton harjoituksissa huomioidaan kurssivalikoimassa harjoitusalueen paikalliset mahdollisuudet ja kouluttajien erityisosaaminen. Meidän suomalaisten pitää osata toimia neljänä eri vuodenaikana ja tässä Rovaniemellä toteutetussa Revontuli-harjoituksessa olette päässeet kokemaan Lapin kevättalvisissa olosuhteissa toimimista.

Revontuliharjoituksen kurssien tavoitteena on ollut lisätä osallistujien toimintavalmiuksia selviytyä talvisessa luonnossa sekä kehittää osaamista erilaisissa arjen onnettomuuksissa ja häiriötilanteissa. Tavoitteena on myös ollut lisätä osallistujien kiinnostusta kouluttautua lisää kokonaisturvallisuuden eri toiminta-alueilla.

Kokonaisturvallisuus on tavoite, jossa valtion itsenäisyyteen, väestön elinmahdollisuuksiin ja muihin yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin kohdistuvat uhat ovat hallittavissa. Yhteiskunnan elintärkeät toiminnot turvataan viranomaisten, elinkeinoelämän sekä järjestöjen ja kansalaisten yhteistoimintana. Kokonaisturvallisuus on siis suomalaisen varautumisen toimintamalli, jossa yhteiskunnan turvallisuudesta huolehditaan yhdessä.

Kokonaisturvallisuuden avulla elintärkeät toiminnot turvataan normaalioloissa ja häiriötilanteissa esimerkiksi sähkökatkoissa, myrskyissä, onnettomuuksissa ja tulvissa sekä poikkeusoloissa, joita ovat esimerkiksi sota, sodan uhka, suuronnettomuus tai taloudellinen kriisi.

Kokonaisturvallisuus sisältää seuraavat osa-alueet: valtion johtaminen, kansainvälinen toiminta, Suomen puolustuskyky, sisäinen turvallisuus, talouden ja infrastruktuurin toimivuus, väestön toimeentuloturva ja toimintakyky sekä henkinen kriisinkestävyys.

Kansalaiset voivat varautua omatoimisesti esimerkiksi tulipaloihin ja pitkiin sähkökatkoihin, ja näin omalta osaltaan auttaa ehkäisemään onnettomuuksia sekä rajoittamaan tai torjumaan onnettomuuksista aiheutuneita vahinkoja ja seurauksia.  Tässä Revontuliharjoituksessa te osallistujat olette harjoitelleet useita edellä luetelluista asioista. Kykynne toimia häiriötilanteissa on kehittynyt ja olette saaneet valmiuksia arjen turvallisuusuhkien torjumiseen. Toivottavasi halunne kehittää varautumistaitojanne edelleen on myös kasvanut.

Yhteiskunnan turvallisuuden ylläpitämiseen tarvitaan koko yhteiskunnan voimavaroja niin normaaliaikoina kuin poikkeusoloissakin.

Toimiminen erilaisissa ympäristöissä uusien ihmisten kanssa haastaa meidät oppimaan itsestämme jotain uutta. Eri puolilta Suomea yhteen kokoontuneiden kurssilaisten keskuudessa on syntynyt myös vahvaa verkostoitumista ja itsensä kehittämistä yhdessä samanhenkisen ryhmän kanssa.

Toivotan Teille oikein Hyvää kevättä!

Maanpuolustuskoulutusyhdistys Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri Apulaispiiripäällikkö Antti Tölli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s