Linjalta pois

Onko kadulla turvallista liikkua? Mitä siellä täytyy pelätä vai täytyykö mitään? Miten torjun yllättävän hyökkäyksen? Tällaisia asioita oli moni kurssilaisista miettinyt ilmoittautuessaan Katuturvallisuus-kurssille.

Kouluttajat Emma Eskola ja Esa Mikkonen hakivat vastauksia kurssilaisten kysymyksiin sekä luennoiden että käytännön harjoitusten kautta. Käytännön harjoituksessa opeteltiin yksinkertaisia perusliikkeitä hyökkäyksen väistämisessä, torjuntoja ja irtaantumistekniikoita.

-Lähtökohta on, että poistuu hyökkääjän linjalta väistämällä sivulle. Kaikki pohjautuu tähän perusliikkeeseen, sanoo Mikkonen.

Kouluttajat näyttävät kurssilaisille tilanteen, jossa hyökkääjä (Emma) tulee kohti ja aikoo tarttua vastaantulijaa (Esa) kiinni rinnuksista. Esa väistää sivulle ja häiritsee kädellään Emman liikettä ja tasapainoa. Hyökkäys on torjuttu. Tehkää rauhallisesti. Ensin opetellaan liikeradat, neuvoo Mikkonen.

Kouluttajat Emma Eskola ja Esa Mikkonen näyttävät mallia

-Liikkeet vaativat toistoa, toistoa ja toistoa, jotta ne menevät selkäytimeen ja osaa uhkaavassa tositilanteessa tehdä ne oikein, hän sanoo.

-Voima ei ratkaise, vaan oikein tehty liike.  Sitä tosin voi tehostaa äänen käytöllä.

Kurssilaiset harjoittelevat

Uhkatilanteessa kehonkielellä on 55 prosentin, äänenpainolla 37 ja sanoilla kahdeksan prosentin merkitys.

Luennoilla kurssilaisille kerrottiin katuturvallisuudesta yleisesti ja siihen liittyvästä lainsäädännöstä, opastettiin aggressiivisen henkilön tunnistamista ja kohtaamista sekä kriisinhallintaa. Kurssi antoi valmiuksia tunnistaa ja ennakoida henkilökohtaista turvallisuutta uhkaavia tekijöitä, sekä tietää keinoja puolustaa itseään.

Opetuksen tavoitteena on, että kurssilainen osaa tunnistaa ihmisen käyttäytymisessä ilmeneviä piirteitä pelon ja pakokauhun hetkellä sekä kriisin että onnettomuustilanteen jälkeen.

Teksti: Terttu Niemelä

Kuvat: Taina Ylikangas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s