Ilkka Kanerva: ”Jokaisen suomalaisen tulisi osallistua maanpuolustukseen”

DSC_0907

Maanpuolustusvelvollisuuden tulee koskea kaikkia suomalaisia, myös naisia, totesi puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva Niksula-harjoituksen luonnolla.

Hän ei kuitenkaan viitannut asevelvollisuuden laajentamiseen, vaan hänen visiossaan maanpuolustusvelvollisuus tarkoittaa aseellista puolustusta laajempaa asiaa, esimerkiksi Naisten Valmiusliiton toimintaan osallistumista.

-Alamme heti seuraavalla hallituskaudella selvittää, miten jokaisen suomalaisen maanpuolustusvelvollisuus voisi käytännössä toteutua, Kanerva sanoi.

Hänen mukaansa Naisten Valmiusliiton toimintaa tulisi jalostaa niin, että jokaisen nuori nainen tulisi liiton toiminnan piiriin.

-Naiset ovat tunnetusti joissakin yhteiskunnallisissa tehtävissä parempia kuin miehet. Esimerkiksi humanitääriset tehtävät sopivat tyypillisesti naisille erittäin hyvin. On tärkeää avata yhä enemmän maanpuolustuksen ovea myös naisille.

Kanervan mielestä monipuolinen varautuminen turvallisuusuhkiin korostuu tässä ajassa, jossa eletään rauhan ja sodan välitilassa. Välitilaa kutsutaan myös hybridivaikuttamiseksi, joka tuli Niksula-harjoitukseen osallistuneille tutuksi jo perjantain yhteisluennolla.

-Suomi pyrkii eri tavoin varautumaan riittävästi hybridivaikuttamiseen. Monet sähköiset järjestelmät on mahdollista saada sekaisin palomuureista huolimatta. Varautumista edistetään hienolla tavalla muun muassa Suomeen EU:n ja NATO:n yhteistoimin perustetun hybriditutkimuskeskuksen voimin.

Kanerva otti luonnollaan esille myös sen, että toisen maailmansodan jälkeen rakennettuja YK:n ydinarvoja testataan.

-Olemme kansainvälisesti rakentaneet ajatusta, että valtioiden rajoja ei siirretä voimapolitiikalla. Ihmisarvot, oikeudenmukaisuus, vakaus ja turvallisuus ovat muodostuneet yhteiskuntien ydinkysymyksiksi. Nyt tätä perintöä on haastettu.

Kanerva viittasi erityisesti maailmanpoliittiseen tilanteeseen, jossa hänen mukaansa kaksi tai muutama valtapoliittinen napa sopii asioista keskenään.

-Joskus hämmästyn, miten samaa mieltä Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit ovat keskenään.

Kanerva korosti luennollaan, että sodan ja rauhan väliaikana, maailmanpolitiikan muuttuessa ja Itämeren tilanteen kiristyessä pienen suomalaisen kansakunnan yhteisyys ja kiinteys korostuvat.

– Kansakunnan tulee pitää yhtä, tuntea kansainvälinen toimintaympäristö ja ylläpitää YK:n perusarvoja.

Puheenjohtaja kiittikin Naisten Valmiusliiton järjestämiä Nasta-harjoituksia, jotka lisäävät naisten tietoa ja osaamista sekä ylläpitävät kiinteyttä.

– Hatunnosto teidän työllenne. Annatte panoksenne Suomen puolesta.

Teksti: Marianna Langenoja
Kuva: Tuula Rahkonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s