Naisvoimalla rauhaa turvaamassa

Teksti ja kuvat: Laura Noreila
Rauhanturvaaja_Anu_Kaniin_LAURA_NOREILA

Suomalainen nainen maanpuolustajana -kurssin kolmepäiväisen ohjelman aikana oli mahdollisuus kuulla luennot otsikolla: sotilaskoulutuksen anti liike-elämän johtamisessa, nainen rauhanturvaajana, nainen pelastusliitossa, Lotta Svärd, Sotilaskotiliitto ja nainen armeijassa. Lauantai-iltana oli luento Lupaus-elokuvan merkityksestä ja sunnuntaina käynti Hangon lähellä sijaitsevassa rintamamiesmuseon IRMA- bunkkerissa Harparskogissa.

Suomi on laajasti tunnettu ja arvostettu roolistaan rauhanturvaajana. Pääsimme seuraamaan NATO-rauhanturvatehtävissä työskennelleen Anu Kaniinin luentoa, jonka aikana hän kertoi kokemuksistaan Bosnia-Hertzegovinassa 1998-99. Anulle Katarina 2018 oli ensimmäinen NASTA-harjoitus.

Rauhanturvaaja_Anu_Kaniin_LAURA_NOREILA (2)
Kouluttaja Anu Kaniin

”Leirillämme oli 14 naista. Ehkä voi sanoa, että olimme kaikki sanavalmiita ja kovaäänisiä. Myös hurtti huumori yhdisti. Toisaalta kaikki rauhanturvaajat leirissämme olivat siellä tehtävän takia, ei miehinä tai naisina. Parhaassa tapauksessa ja usein olimme tasa-arvoisia kavereita, ja puolustimme toisiamme ja porukkaamme kaikissa tilanteissa”, Anu kertoi. ”Suomalaiset saivat, ja uskon että saavat vieläkin, hyvän vastaanoton kriisialueilla. Emme ole valloittajia vaan rauhanturvaajia ja uudelleenrakentajia, toisin kuin jostain muualta kotoisin olevat kollegat.”

Anu korosti, että rauhanturvaaminen kriisialueella on totista työtä, ei lomaa vaikka aurinko paistaisi jatkuvasti. Hän toivoi jokaisen rauhanturvatyöhön lähtevän miettivän ennakkoon miten itse tai lähiomaiset pärjäävät, mikäli hän haavoittuu tai kuolee. Yksi tärkeä neuvo on käskyjen noudattaminen, sillä siihen on aina hyvät syyt. Esimerkiksi: Kadulta ei saa poistua, sillä sen vieressä saattaa olla räjähtämättömiä miinoja.

”Parasta rauhanturvatyössä on sen kautta syntyneet ystävyyssuhteet. Vielä 20 vuoden jälkeen olen hyvin läheinen monen Bosnia-Hertzegovinassa tapaamani turvaajan kanssa. Myös Suomen ja suomalaisuuden arvostus nousi huimasti; meillä on todella hyvä maa. Toisten ihmisten, kulttuurien ja uskontojen kunnioitus lisääntyi. Reissun jälkeen minun on ollut helppoa sopeutua miesvaltaisiin työyhteisöihin”, selvitti teknillisen tutkinnon suorittanut ja nykyisin asiantuntijatehtävissä toimiva Anu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s